lördag, mars 01, 2008

Bloggandets korta historia

Wednesday, August 18, 2004

Ylva och Gunvor

Hej, hälsar er välkomna till projektets klotterbok. Prova hur enkelt det är att publicera här. Man kan även publicera bilder utan att behöva kunna FTP. Men det kan vi öva den 1.9.2004.

Helge 1.3.2008: Vi har haft en blog sedan urminnes tider. Men dess möjligheter lider fortfarande av underanvändning.

Bloggar - web logs - används av stora bolag, typ Microsoft, IBM och Cisco, men även av små organisationer, gräsrotsaktivister, community aktivister (tex byautvecklare) och miljoner privatpersoner. Det finns 2,5 miljoner registrerade bloggare i New York.

Helge 1.3.2008: Jag försökte i Augusti 2004 väcka med exempel från stora bolag som använde bloggar.

Det är en ny sub-kultur som har vuxit fram sedan 1995 och som håller på att utvecklas till ett fenomen. Tidigare var det bara nördar och teknikfreaks som utnyttjade bloggandet, men med hjälp av sk blogger-program har bloggandet blivit en allemans/kvins-rätt.

Helge 1.3.2008: NH och Frö ligger väl fram i tiden.

Bill Gates använder bloggar för att kommunicera med personalen och projektfolk världen runt utnyttjar bloggar för att hålla ett utspritt nätverk av medarbetare uppdaterade om vad som händer. Bloggandet är lika enkelt som att skicka email. Vi har utnyttjat bloggar för att informera ett stort samarbetsforum inom Carelian Corridore (hänvisar till riksväg sex mötet på Östra Nylands förbund i maj 2004).

Helge 1.3.2008: Allt detta känns gammalmodigt idag. Det är naturligt att blogga. Modebloggar är en stor grej i Sverige.

Bloggandet är ekonomiskt, det är lättare än att skicka SMS och framför allt är det ett av dom billigaste sätten att samarbeta över gränserna (lokala, regionala, nationella). Man kan troligen blogga med ryssarna som är uppe i rymden. I USA har bloggandet blivit en fenomen som utnyttjas för att överbygga den digitaliska klyftan - Digital Divide.

Helge 1.3.2008: Att samarbeta över gränserna! Det är billigt. Det är bara den tid man använder för att skriva som kostar.

Detta är även ett element i "nylands projketet" eftersom vi stöder små aktörer med jorbruksförankring i glesbygden, Vi kan inte kräva eller utgå att folk skall kunna internet och nätpublikation utan och innan. Man antar att bloggandet kommer att demokratisera internet och ta bort makten från som bara kan tekniken. Det är innehållet och budskapsspridarna som kommer att ta över.

Helge 1.3.2008: Visst ha FRÖ förändrat föreningen. Det är inte mera landsbygdsförankringen som är viktig. Kundorienteringen har blivit allt starkare.

I Finland har bloggandet inte blivit stort ännu. Kanske vi i vårt lilla land och vårt klena befolkninsunderlag inte orkar med mera än ett stort projekt i gången. Härtills har det stora projektet representerat allt möjligt kring NOKIA. Finland har utvecklats till den trådlösa kommunikationens stormakt. Bloggandet är inte i konflikt med trådlöst, men utvidgar och öppnar internet-publicering för ALLA.

Helge 1.3.2008: Vi släpar efter internationellt. Svenskarna är mycket bättre på att blogga och att använda social media.

Ändå kan man säga att dom som börjar blogga NU är och förblir nationella pioniärer flera år framåt. Tänk på konkurrerande aktioner. Jag tror inte dom har den färdighet som behövs. Sociala fenomen sprider sig inte så hemskt hastigt. Kliv in! This could be a killing application för spridning av bo bättre och en vackrare vardag med hjälp av hantverk från NYLAND.

Helge 1.3.2008: Nya arbetsformer tar sin tid, men så småningom tror jag att allt flera börjar utnyttja den nya tekniken. Tänk vilka besparningar Skype har gett föreningen. Visst vore det klumpigt att alltid åka hundratals kilometrar för ett enda möte.Inga kommentarer: