torsdag, januari 29, 2009

Frodig fantasi- textilkonst från Norge

Publikationsfri genast (Suomenkielinen lehdistötiedote word dokumenttina)
Pressinfo 28.1.2009

Frodig fantasi- textilkonst från Norge

Textilkonstnär Gerd Gellein Merkesdal och kläddesigner Gunnar Fon från Norge håller en gemensam utställning i Hantverksgalleriet FRÖ, Nylands hantverk, Kyrkogatan 1, Borgå, 31.1-28.2. På utställningen finns också fotografier av Fons arbeten tagna av Per Miljeteig.

Gerd Gellein Merkesdal
Gerd är en kreativ textilkonstnär som bor i Hvasser. Hon är född i Trondheim, och har fått sin utbildning inom sömnad i sin hemby. Gerd är en självlärd quiltare och har specialiserat sig på applikation. Hon har deltagit i ett flertal utställningar i både hemlandet och utanför hemlandets gränser.

Gerd har samlat och köpt olika material på loppis under sina resor och fått på så sätt en stor samling textilier, knappar och andra intressanta tillbehör som hon använder i sina arbeten.
Återanvändning löper som en röd tråd genom Gerds arbeten. Hon blir inspirerad av gammalt material och vill återanvända ting som har blivit föråldrade. De får en ny mening i hennes arbeten.

Gerd samarbetar också med fackpressen, och driver kursverksamhet i hela Norge samt i de övriga nordiska länderna. Gerd har gett ut nio böcker och den tionde är just nu klar och skall presenteras på mässa i Norge den 24-25.1.2009.

Gunnar Fon
Kläddesignern Gunnar Fon har gått Tillskärarakademin i Stockholm. Han har varit lärare vid Esmod Osaka, i Japan ett år. Efter året har han arbetat med kimono och obi, samt med interiörer. (Obi är ett över tre meter långt japanskt traditionellt bälte.)

Nuförtiden arbetar Gunnar vid Norges opera och balett, Den Norske Opera og Balett, som produktionsansvarig på kostymavdelningen.

I sitt designarbete använder Gunnar ofta gamla handarbetstekniker och textilier och förenar dem med nytt skapande.

Frivolitet är en gammal handarbetsteknik som inspirerat Gunnar. Frivolitet är en typ av spets som görs med hjälp av en skyttel. Spetsen bildas av garnlänkar och knutar. Frivolitet var populärt redan under 1700-talet bland högre stånd. Gunnar gör sina spetsar av olika material, t.ex. av anoraksnören så att spetsarna får ett helt annat utseende än de gamla frivolitéarbetena.

Per Miljeteig
Per Miljeteig är en norsk konstfotograf, bosatt i Oslo. Debututställningen ”Refleksjoner” i Oslo i 2005. Har sedan deltagit i kollektiva utställningar och haft en separat utställning i anknytning till boken ”Tourist Visas” som kom år 2006. Fotograferar uteslutande analogt och i svart/vitt. Hans motivkrets består huvudsakligen av gatuvyer, porträtt och händelser.

Bilderna som ingår i utställningen är resultatet av ett samarbete med Gunnar Fon i samband med hans utställning i von Echstedska gården i Sverige 2007. Det är ett försök att fånga den magiska stämningen som uppstod i mötet mellan Fons dräkter och den säregna atmosfären på den svenska herrgården.

Workshops
Gunnar Fon håller workshops i galleriet i samband med pressinfon 30.1 kl. 13-14. Frivolitét med nytt utseende.

Välkommen!

Utställningen öppnas av norske ambassadören Leidulv Namtvedt kl.18.00

Välkommen på vernissage!

Enligt uppdrag

Gunvor Haddas

Kyrkogatan 1

06100 Borgå
Fotografen Per Miljeteig i bilden. Her er ett bilde du kan bruke. Fotografiet taget av: Olav André Manum.

Inga kommentarer: