måndag, mars 16, 2009

WESTERLUND | Nokias ex-vd död

WESTERLUND | Nokias ex-vd död: "Nokias tidigare vd, bergsrådet Björn 'Nalle' Westerlund har avlidit, meddelade bolaget på torsdagen. Westerlund, som blev 97 år gammal, var vd för Nokia 1967–1977.

Westerlund inledde sin karriär inom den finländska industrin vid Nokian Kaapelitehdas år 1936 och blev med tiden bolagets verkställande direktör.

När Suomen Kumitehdas, Suomen Kaapelitehdas och träförädlings- och kraftverksbolaget Nokia fusionerades 1967 blev Westerlund vd för det nya bolaget.

Han var verkställande direktör och styrelsemedlem fram till 1977, då han gick i pension. Efter det var Westerlund styrelseordförande för Nokia 1977–1978.

– Björn Westerlund var en visionär ledare som spelade en framträdande roll då Nokia byggdes upp efter fusionen 1967. Hans insats i utvecklingen och internationaliseringen av både Nokia och hela den finländska industrin var avsevärd. Han hade en viktig position under de första åren av förändring som ledde till att Nokia växte till ett modernt elektronikbolag. På sitt karakteristiska sätt behöll Westerlund sitt intresse för bolaget och Finlands näringsliv och höll genom åren kontakten med det moderna Nokia, säger Nokias styrelseordförande Jorma Ollila."

Inga kommentarer: