torsdag, september 22, 2016

Ingenjörsmässigt byggande i trä

Det är inte sista gången som jag skriver på bloggen med inspiration från Tromsö. Vi planerar en ny resa till Sverige och Norge nästa år, så det kommer nog enstaka inslag  då och då samt så småningom. Egentligen var det Svenskt Trä som välkomnade mig till ett seminarium för ingenjörsmässigt byggande i TRÄ som hålls i Göteborg tisdagen den 18 oktober 2016 som fick mig att skriva och skramla ihop en berättelse om Trä och Tromsö.

Svenskt Trä bjuder på ett kostnadsfritt seminarium fyllt med inspirerande föredrag, mingel och minimässa. Under dagen kommer tillverkare av limträ, skruv och spik, beslag och projektverktyg att finnas på plats. Inbjudan har gjorts i samarbete med: Glulam, Martinsons, Moelven, Setra, Trä & Teknik

Inbjudan riktar sig till projektör, konstruktör eller arkitekt samt studerande inom dessa områden. Plats: Svenska Mässan. Tid: 09:00 - 17:00. Programmet innefattar bland annat "Spektakulära norska byggnadsverk i trä" (Magne Aanstad Bjertnaes, Civilingenjör, Sweco Norge A/S).

Världen står inför ett byggande av aldrig skådat slag. Expertis och fördjupande kunskap gör skillnad. Svenskt Trä har komponerat ett program med framstående föredragshållare inom prioriterade områden för byggande i trä och limträ. Allt för att ge deltagarna en bredare plattform att stå på inför framtida uppdra.


Innovation, samarbete och hållbarhet är i fokus för att klara av uppdraget och på samma gång uppnå de klimatmål som kräver ett fossilfritt samhälle. Snart viner vinden runt knutarna och det kommer gott med snö. I Tromsö blir det riktigt mörkt, solen går ner bakom fjällen och orkar sig inte upp förrän i mitten av januari.

En bloggare passade på att gå på en av Tromsös största mässor, villa-hem mässan. Skribenten representerade sitt företag några timmar, måste ju marknadsföra fjärrvärmen. Blogisten berättar att veckan har betonats av väldigt skiftande väder.

- Måndagen började med massor av snö, efter det sol, regn, kuling och regn. I Tromsö börjar det bli riktigt mörkt nu, klockan tre på eftermiddagen är det helt mörkt men vi går ju mot mörkare tider.

De breda klimatfrågorna tar stor plats i det mediala utrymmet samtidigt som den faktiska skillnaden görs genom dina beslut i vardagen. Beslut som kräver medvetenhet och kunskap om konsekvenser och valbara alternativ.

Anledning att välja trä - bortom teknik - diskuteras. Trä är dagens enda förnybara byggnadsmaterial vilket skapar goda möjligheter för ett hållbart och miljövänligt byggande. Ett ökat användande av trä och limträ svarar mot de ökade krav som ställs på effektiva och konkurrenskraftiga konstruktionslösningar samtidigt som attraktiva miljöer skapas för den slutliga användaren.

Trots att jag älskar mörka långa mornar med tända ljus och en stor kopp kaffe att sippra på tills det ljusnar så känns det härligt att dagarna börjar bli längre... Det är en himla härlig känsla att tänka framåt! Bättre tider väntar på oss bakom hörnet. Trä är en möjlighet för trevligare vardag.

Vi har massor med jobb just nu i Sotkamo och det blir svårt att boka in en resa till Göteborg inom en knapp månad. Mässor kommer, seminarier går, kanske jag hinner få gjort allt det vi har planerat med Irja och åker först då våren kommer, då solen skiner från en klarblå himmel, gräset gror och träden lövas.  


Inga kommentarer: