söndag, maj 11, 2008

Hantverksrundorna och Viola Karvinen

glasbollarVi (Irja och Helge) har städat och kastat bort massor av gamla papper, dokument, anteckningar, tidningsurklipp och allt möjligt som man samlar genom åren.

Städningen som har pågått över helgen fick mig att fundera vad som är viktigt och värt att sparas. Ibland får gamla saker ett nytt liv då man blir tvungen att ta ställning till objektets och eller dokumentets värde.

På senare tid har jag ofta tänkt på hantverksrundorna. Projektet dokumenterade potentiella resmål (destinationer) i östra och västra Nyland.

Färgglad glaskonst

Viola Karvinen producerar vackert bruksglas, dekorationsföremål, glaskonst och smycken i sin glashytta i Billnäs. Sin första glashytta startade hon i Karis år 1993 och flyttade hyttan till Billnäs år 1995.

Ylva, har hon sin glashytta fortfarande i Billnäs? Vi har diskuterat Violas glas i samband med massor av allt annat, styrelsemöten, och alla detaljer har inte fastnar i skallen.

"Viola Karvinen utvecklar, tillverkar och marknadsför serviss-, prydnads- och konstglas av högsta kvalitet. Tillverkningen sker vid glashyttan i Billnäs. Ett försäljningsbolag i samarbete med andra hantverkare finns i Helsingfors. I övrigt sker försäljningen genom agenter och distributörer", står det skrivet på hemsidan.

Viola blåser glas i egen design

Här kommer ni i närkontakt med glas och ser hela tillverkningsprocessen från idé till färdig produkt.

Jag tyckte om hennes bollar och glas med färginslag. Hantverksrundorna dokumenterades 2003 och 2004. Bloggandet blev ett intressant alternativ redan 2004, men nu kunde man bygga om helheten och berätta mycket mera. Då utgick man från minimal information och små bilder. Nu finns inte dessa begränsningar mera.

För den som är fascinerad av glas och vill pryda bordet med någonting som är annorlunda, är Violas hytta ett måsta.

Pyttisflickan

Den målmedvetna "pyttisflickan" studerade åren 1991- 1993 vid Kosta Bodas glasfabrik i Småland. Därefter fortsatte hon sin utbildning vid Nutajärvis glasskola som distanselev och fick sin artesandiplom år 1993.

Viola har verkat som glasblåsare, -konstnär och hantverkare i femton år. Det är fem år sedan vi började med hantverksrundorna.

Hon är född 1959 i Pyttis kommun, Kymmenedalen. Efter gymnasiet och grundläggande utbildning fortsatte hon sina studier vid glasskolan i Kosta, Sverige.

Viola kombinerar sitt konstnärliga skapande med traditionellt förvärvsarbete. Det är hon som både designar och gör själva produkterna. För henne är glaset med sin dubbla karaktär av värme och formbarhet kontra kyla och skörhet en stimulerande utmaning.

Tradition och egen teknik smälter ihop

Hon kombinerar traditionella tillverkningsmetoder och egna tekniker för att uppnå önskade resultat. Produkterna tillverkas av smält glasmassa genom att blåsa, fri formgivning eller som sandgjutning, men en del av arbeten - örhängen och bröstbroscher - tillverkar hon som ugnsarbeten av flatglas som smälts samman.

Viola Karvinens kollektion innefattar glasbollar, pappersvikter, glasfåglar, dricksglas, flaskor och skålar. Hennes arbeten kännetecknas av säregen användning av färger.

Viola KarvinenHon får färgerna att smälta samman. Färgytorna ger liv och karaktär åt glaset, färgernas lek på den genomskinliga glasytan speglas speciellt då man fyller med vatten eller någon annan genomskinlig dryck i glaset.

Viola Karvinen, glasblåsare
Billnäsin puistotie 81 as. 2
10330 Billnäs
019-232 807
050-5821 340
lindberg at lasihytti.inet.fi
http://personal.inet.fi/yritys/violartos

Jag intressear mig för det retrospektiva och samtidigt kollar jag hur mycket enklare bloggandet är jämfört med att pynja hemsidor.
  1. Det färgade glaset finns i många mönster och former.
  2. Voila! Viola bollar med glas
  3. Mjölkglas och vattenglas med glimt för ögat
  4. Handgjorda glasblommor
  5. Smile och kippis med glas med färgsymboler
Som en sammanfattning: Allt är så mycket enklare. Web 2.0 har ändrat massor på några år. Tidigare var det "html-kunskap som gällde". Varje enskild hemsida skulle kådas enskilt. Nu kan man hantera massor av information in en blogg och behöver bara ha ett budskap, en stil, kunna skriva och ta fram digitala bilder och grafiska representationer. Ändringens omfattning märks när man betraktar gamla sidor och det "minimalistiska uttrycket". Portaler är inte viktiga eftersom sökmotorer hittar informationen och "taggar dvs. tags används för att förtydliga innehållet".

Inga kommentarer: