lördag, december 19, 2009

Många trodde att miljöföretagen skulle växa kraftigt

E71_24.10.2009_Sotkamo 074Lorraine Bolsinger, direktören för General Electrcis Ecomagination, trodde i Oktober 2007 att miljöteknologin skulle bli ett verksamhetsområde med stark tillväxt.

Då var det många som trodde lika även här i Lovisa.
Klimatförändringen och ekologiska skräckbilder fick oss att tro på förnybar energi, vindkraft, bioenergi och solenergi. Vi trodde på en global förändring.

Ett år senare började den ekonomiska depressionen. I dag vet vi att klimatmötet i Köpenhamn har avslutats och resultatet blev en förväntad pannkaka. Massor med vackra ord, men ringa konkreta beslut.

Teknologidiskussionen var ytterst lågmäld. Främst gällde dragkampen om pengar och kontroll. Den stora tvisten gick mellan Kina och USA. Barack Obama är tvungen att lyssna på den amerikanska högeropinionen.

Sarah Palin tycker att miljödebatten är smörja. Människan kan inte förändra miljön. Vi bara har varma och kalla perioder. Vetenskapsmän och –kvinnor tycker annorlunda, men fru Palin vet hur ultrahögern tänker i USA.

Hon har redan startat sin kampanj för nästa val. General Electric gjorde 12 miljarder dollar i omsättning med sin eco-business och förväntar sig omsätta över 20 miljarder dollar år 2010.

Danskarna är inte dåliga heller. Deras vindkraftsverksamhet är ännu större än GE:s. Danmark förväntas producera 50 % av sin elektricitet med vindkraft år 2020.

Inga kommentarer: