onsdag, december 10, 2014

Då katastrofen kom till Pajala den 8.12.2014

lastbirlarsr

Det ingen, eller väldigt få i Tornedalen ville höra, förkunnades måndagen den 8 december 2014. Beskedet om Northlands konkurs kom inte som någon blixt från klar himmel efter den senaste tidens kris, men det var ändå ett chockbesked. Bland Pajalaborna råder överlag en dyster stämning.

Det är möjligt att den 8 december 2014 kommer att förknippas med Pajalas största katastrof. Innan gruvan kom till orten handlade diskussionen om en åldrande befolkning, ungdomar som flyttade och frågan var hur kommunen skulle klara sig. Så väcktes hoppet och framtidsdrömmarna när etableringen av en gruva i Kaunisvaara kom på tal.

Risken är att bygget i Kaunisvaara bara blir ett monument – om gruvan inte räddas. Det är inte svårt att dra paralleller mellan Pajala och Sotkamo. Det privata initativet har misslyckats och nu ropar folk på hjälp och insatser från staten. Vissa skillnader finns: järngruvan i Pajala har ett stort logistiskt problem, utan järnväg blir transporten till Narvik mycket dyr, medan Talvivaaras bioåtervinning inte fungerar som den borde. Järnvägen finns.

Mycket av kommunens göranden och låtanden under senare år har baserats på gruvan. I Pajala håller nu alla tummarna för att gruvan ska startas upp igen. Allt annat är en smärre katastrof för kommunen.  Bostäder har byggts, nya bostadsområden har planerats, en ny grundskola finns i tankarna, liksom ett helt nytt reningsverk. Kommunen är förstås i ett svårt dilemma med dålig ekonomi. Alla pratar om gruvan. De flesta är deprimerade och undrar vad som ska hända. -  Vi behöver gruvan, annars är det slutet.

Nu står det på Pajala kommuns hemsida: " I Pajala kombineras storslagen natur med en unik drivkraft. Här finns ett positivt företagsklimat, en kraftigt växande arbetsmarknad samt fantastisk skola och förskola." Därefter ligger Northland Resources pressmeddelande om att ansökan om konkurs lämnats in.

Johny Lantto som äger myren Tapiluvuoma där gruvan är belägen har gått från att vara anställd av Northland Resources till att bli kommunanställd. Han var fram till i september kommunikatör vid gruvan. Nu har han gått tillbaka till sitt tidigare arbete vid bygglovsavdelningen på Pajala kommun, på halvtid.

Nu hoppas Johnny Latto på att någon vill ta över gruvan.

“Det borde finnas bra förutsättningar för det. Allt finns på plats och det går att räkna på det. Vägen är rustad och hamnen i Narvik är klar. En långvarig träda gör att uppstartkostnaderna blir höga”, säger Johny Lantto.

Birger Lahti, vänsterpartist från Pajala och riksdagsledamot, anser också att det är bråttom. Han menar att staten i vilket fall kommer att få stora utmaningar i Pajala om gruvan försvinner. Samhället kommer att behöva mycket stöttning.

Entreprenörer, investerare, kommunpampar, politiker och språkrör har “levt i sus och dus, tappat verklighetsförankringen och fått storhetsvansinne”. Det gick för gruvan i Pajala som med Talvivaara i Sotkamo.

Näringslivschefen på länsstyrelsen säger i radiodebatt att alla goda krafter nu måste ställa upp för Pajala i denna svåra stund. Näringsminister Mikael Damberg säger nej till förslaget att staten eller LKAB tar ansvaret för gruvans framtid.

Man får inte glömma att det är ett privat bolag som har begärts i konkurs. Staten ska inte driva företag. Det är inte så vi brukar göra. Och vi säger inte åt LKAB vad de ska göra. LKAB ska bedriva en affärsmässig verksamhet. Vi får väl se om det finns andra aktörer som är intresserade att ta över verksamheten i Pajala.

“Alla som arbetat vid Northland har fått kunskap och erfarenhet och de kanske söker sig vidare till andra arbeten inom gruvnäringen. Norrbotten har en kraft och ekonomi och LKAB expanderar”, säger Mikael Damberg.

Han säger också att staten kommer att göra insatser för att hjälpa människorna som drabbas av konkursen, men han går inte in på några detaljer.

Det dröjer inte många dagar nu innan gruvbolaget i Pajala börjar splittras upp, och det kan bli förödande. Skulderna ligger på totalt 7,7 miljarder kronor. Metso är största fordringsägare på 944 miljoner kronor. Antagligen kommer regeringen inte att gripa in och rädda gruvverksamheten i Pajala. Några ägardirektiv till LKAB är inte aktuella i dagsläget, det är Damberg tydlig med. Han menar att LKAB redan tittat på olika möjligheter.

Inga kommentarer: